כשרות כללי

חימום אוכל בשבת בבית הארחה

מכון כושרות
נושא חשוב, שבדרך כלל נשכח ואינו נבדק כלל, הוא דרכי החימום של המאכלים בשבת במלונות ובתי הארחה. במאמר זה ננסה להציג את ההלכות ומקורותיהן בנושא, ולראות כיצד נכון לנהוג הלכה למעשה.

כלים המשמשים לבשר כשר וחלק כאחד

הרב יצחק דביר
יחד עם קיבוץ הגלויות שזכינו לו בדורנו, התעוררו שאלות שונות הנובעות ממצב שבו אחד מבני הקהילה נוהג להקל במה שחברו נוהג להחמיר. אחת הדוגמאות הבולטות לשוני המנהגים שבין העדות מתבטאת במחלוקת בעניין חובת אכילתו של בשר חלק. מחבר המאמר סוקר את המחלוקות ומביא את דעות פוסקי ימינו

כשרות ביצים מוזרות ומרוקמות – מציאות הלכתית שכיחה

פרופ' זהר עמר וד"ר ירון סרי
'ביצים מוזרות' הן אלה שלא הִפרה אותן זכר והגמרא מוכיחה שמדובר בביצים שאינן טריות כפי הנראה, מקולקלות. שהדוגמאות שחז"ל דנו בהן לא היו יוצאות דופן, אלא שיקפו מציאות אפשרית שנהגה בתקופתם על רקע מחסור במזון. במקומות רבים בדרום מזרח אסיה נוהגים עדיין לאכול בכל יום ביצים כאלה. ישראלים המטיילים כיום באזורי…

שימוש כשר בכיריים בעלות אפקט אינדוקציה

הרב יצחק דביר
בשנים האחרונות מתרבה השימוש בכיריים בעלות אפקט אינדוקציה במטבחים פרטיים ועסקיים. במאמר שלפנינו סוקר המחבר את הבעיות ההלכתיות שיכולות להיווצר בשימוש בכיריים מסוג זה ומעלה פתרונות שונים. בנוסף, דן המחבר באופן הכשרת כיריים אלו לשימוש בימי הפסח.

התפתחותה של תעשיית המזון והשלכותיה על שומרי הכשרות

הרב צבי בן ראובן
בתהליך ייצור המזון כיום משתמשים יצרני המזון בשיטות מגוונות המשלבות תחכום טכנולוגי ומכשור משוכלל. הייצור כולל שימוש נרחב באלפי סוגים שונים של תוספי מזון כגון חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, חומרים משמרים ועוד. במאמר זה נסקור בעיות כשרות בחומרי העזר מכמה תחומים שונים בתעשיית המזון היכולים להימצא במוצרים שא…

טבלאות עדכניות של דין ברכת שהחיינו בפירות וירקות, בתוספת מידע חקלאי ושיווקי

רבני מכון התורה והארץ ואג' יהודה הלר
טבלאות דיני ברכת שהחיינו מעודכנים לתמוז תשע"ח בלמעלה מ- 100 פירות וירקות שכיחים ונדירים, בתוספת דינים עיקריים של ברכת שהחיינו

טבילת כלים חשמליים

הרב אליקים לבנון
הלכה פשוטה שמקורה בתורה (במדבר לא, כג), שכלי גויים צריכים טהרה כדי להשתמש בהם. וזו לשון המשנה (ע"ז עה ע"ב): 'הלוקח כלי תשמיש מן הגוים, את שדרכו להטביל, יטביל'

בעניין הכשרת כלי נירוסטה

הרה"ג יעקב אריאל שליט"א
כלל גדול הוא שהתורה קובעת הלכה על פי החושים הטבעיים ולא על סמך בדיקות מדעיות באמצעות מכשירים מלאכותיים.

עיבוד מזון שחייב בבדיקה

הרב יגאל הדאיה
בפרק זה יתבאר בעז"ה באלו אופנים ניתן לעבד מזון בדרך של טחינה , ריסוק, סחיטה או בישול גם ללא בדיקה קודמת, ומתי יש לבדוק את המזון קודם לכן

שימוש במכונות קפה ציבוריות

הרב יצחק דביר
מה דין כשרותם של מכונות קפה המוצבות במקומות כמו צימרים, בתי מלון ומקומות עבודה לשימושו של הציבור?

האם מוצרים נטולי גלוטן כשרים לפסח?

הרב צבי בן ראובן
כדי לאפשר לצרכן לדעת מה מכיל המוצר שהוא רוכש – מחויבים היצרנים לציין על אריזת המוצר את הרכיבים. בעקבות כך היה אפשר לטעון שגם לעניין כשרות אפשר להחליט אם מוצר מסוים כשר על פי סימון הרכיבים שעל אריזתו. כדי להבין את הבעייתיות שיש בטענה זו, ניתן כמה דוגמאות בנושא פסח, ונראה מוצרים שלכאורה אין בהם שום בע…

הפרשת חלה בעיסה שיועדה לכמה אנשים

הרב שי לוי
אישה הלשה שני קילו של בצק, ובשעת הלישה היא מסופקת אם תחלק חצי מכמות הבצק לשכנתה באופן שלאף אחת לא תהיה עיסה עם שיעור חלה, האם יש לה להפריש חלה בברכה?

טבילת כלים בבתי עסק

הרב יצחק דביר
אתגרי כשרות רבים עומדים בפני בעל עסק המפעיל שירותי הסעדה, אך אחת מן המטלות המורכבות ביותר היא טבילת הכלים. מורכבותה נובעת מכמות הכלים, התחלפותם באופן תדיר והמבצע הלוגיסטי המסובך שבטבילתם.

מילון מושגים בוטני



מילון מושגים בוטני קצר (בסדר א-ב)

טבלת מאפייני דגנים

בטבלה זו מובאים מיני הדגנים השונים השכיחים כיום, זיהויים אפשריים שלהם, ותיאורים בוטניים מרכזיים

בעיית החרקים בקטניות

אגרונום יוסי שחר
על בעיות החרקים בקטניות-חלק מהמזיקים תוקפים את הצמח בעודו בשדה ומזיקים אחרים תוקפים את הזרעים אחרי הקטיף (או הקציר), דהיינו: במחסן ובאריזה הקמעונאית, ונקראים מזיקי מחסן

בליעת כלים בימינו

הרב יצחק דביר
נראה שהנושא של "בליעת כלים" בימינו, הוא נושא חריג בתדירותו היומיומית ובנפחו התורני, שהרלוונטיות שלו נתונה בספק. כמעט כל בר בי רב שלומד הלכות תערובות, מעלה בדעתו את השאלה: האומנם יש בליעה בכלים של ימינו?!

פולמוס התרנגול: מכון התורה והארץ הכשיר את 'תרנגול הבראקל'

מערכת למעשה
התרנגול שהובא במיוחד כדי למנוע בעיות כשרות, התגלה כבעייתי עוד יותר. במאמר ארוך וממצה קובע הרב יהודה עמיחי ממכון התורה והארץ – העוף כשר למאכל

כשרות עוף הבראקל

הרב יהודה הלוי עמיחי
לאחר חשש שמא התרנגולים בזמננו מוכלאים עם עופות לא כשרים, הביאו לארץ זן חדש - עוף הבראקל במאמר זה נדון האם הוא כשר על פי סימנים, מסורת ועוד

על תולעים כשרות שבגבינה וכינים שמותר להרוג בשבת

פרופ' זהר עמר
המאמר עוסק בהלכות תולעים - הקשורים לקבוצת החרקים אך, בעבר התירו לאכול תולעים מסוימות שנמצאות בגבינה, מדוע והאם פער הדורות והידע המדעי קשור?
הקודם   1    2    3    4    הבא